Filmek a hangulatodra szabva

Ezért rémülsz halálra a horrorfilmeken

2014. 04. 25.

Ma már viszonylag nehéz újat mutatni a filmvilágban – főleg a horror és thriller műfajában. Hiszen volt már minden: zombik, szellemek, démonok, pszichopaták, skizo szomszéd, piranhák, alienek, Freddy Krüger... A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük, mi mindennel rémisztgettek már bennünket a filmekben.

A halott, vizes kislány, aki kimászik a tévéből
 
Naná, hogy A körről van szó. Ha láttad a filmet, te is átélhetted már: többé nem legyintesz, ha adásszünetben hangyák háborúznak a képernyőn… Ha nem láttad: a sztori egy rejtélyes videokazettáról szól, amelyen rémálomszerű felvételek vannak, és aki megnézi, hét nap múlva meghal. Egy újságírónő a rejtély nyomába indul, hogy kiderítse, mi folyik itt – úgy, hogy - mivel megnézte a videót -, neki is csupán hét napja marad az életéből...
A kör
 
A bezártság miatti bekattanás esete a gyanús szomszéddal
 
A kissé zaklatott kamasz, Kale-t (Shia Labeouf), a Disturbia főszereplőjét egy tanárával  tettlegességbe torkolló nézeteltérése miatt házi őrizetbe helyezik. Persze próbálkozik a tévével, a videójátékkal, de ezeket elég hamar megunja, ezért elkezdi a szomszédokat lesni 0-24-ben. A csinos szőke cica után nemsokára a másik szomszédja is feltűnik neki, és rögeszméjévé válik, hogy a kedélyes úr a szomszédban körözött sorozatgyilkos. És sokáig mi sem tudjuk, higgyünk-e neki vagy sem.
 
Minden elképzelhető lelki nyomor és perverzió
 
Senki, de senki ne nézze meg soha Lars von Trier Antikrisztusát, aki nem akarja egy jobb esetben csak egy hétre, rosszabb esetben beláthatatlan időre hazavágni a lelki állapotát, mentális fejlődését és az olyan elementáris képességét, hogy örülni tudjon egy kis napsütésnek. Beteg. Annyira nagyon beteg, hogy az – minden szinten – fáj.
 
Antikrisztus
 
Így csináljunk kézikamerával, nulla pénzből kasszasikert – ami még ijesztő is
 
A Parajelenségeket anno (2007-ben) az év legijesztőbb filmjének tartották, de igazán ettől zseniális:
 
Szereplők:
Micah Sloat
Katie Featherston
Stáb:
Oren Peli (rendező)
Oren Peli (forgatókönyvíró)
Oren Peli (vágó)
Büdzsé körülbelül: $15,000
Bevétel körülbelül: $193,355,800 - 2010. január 21-ig világszerte
 
Tényleg nagyon kreatív volt az egyszemélyes stáb: sok rémisztő esemény képen kívül történik (amitől még parásabb lesz), és a minimál-megoldásoktól pont azért áll fel a szőr a hátunkon, mert simán hihetőnek tűnik, hogy a mi hálószobánkban is megtörténhetnének. A filmnek három folytatása készült.

 
Hasonló a helyzet az Ideglelés című mozival is, amelyben három leendő filmes diák elhatározza: dokumentumfilmet készítenek, hogy egyszer s mindenkorra kiderítsék, mi rejtőzik Burkittesville faluja melletti erdőben, ahol régebben eltűnt néhány gyerek. Egy év múlva találnak rá a csapat felszerelésére az erdőben, és összevágják a felvett anyagot. De hiába tudod, hogy áldokumentumfilm, nem mennél be abba az erdőbe…
 
Amikor a mindenhol mindenkit utolérő Halál hülyét csinál magából
 
Nem mondhatjuk a Végső állomás-filmekre, hogy nem tudunk tőlük aludni, mert inkább viccesek, mint ijesztőek, itt inkább az alapgondolattól törhet ki a frász. Arról van ugyanis szó, hogy a halál mindenhol és mindenhogy utolér: ha megúszol egy balesetet, jön egy másik - legtöbbször a fizika összes törvényét meghazudtolva. Kivéve, ha sikerül kijátszanod a halált, - amitől még dühösebb lesz - és végül teljesen túljársz az eszén. Ha valaki nem látta volna a kissé felesleges 5 filmet: maga a halál nem szerepel egyikben sem, csupán „láthatatlan kézként” van jelen.
 
Végső állomás
 
Amikor a legbénább rablók is beparáztatnak
 
David Fincher remekbe szabott alkotása a Pánikszoba, amelyben Jodie Foster és kislánya (Kristen Stewart) egy hatalmas new yorki lakásba költöznek – a luxusingatlanhoz persze pánikszoba is jár. Csak azt nem tudják, hogy a házban hatalmas vagyont rejtettek el. És persze néhány tolvaj meg is kísérli ezt ellopni. Az egész sztorit aztán valahogy addig csűri-csavarja Fincher, hogy le sem bírod venni a szemed a képernyőről.
 
A film, ami 41 éves, de még mindig halálra rémülsz tőle
 
Az ördögűző története klasszikus: a kislány fura dolgokat művel, a levegőben lebeg, ismeretlen nyelveken szól. Az édesanyja és az orvosok sem tudnak mit kezdeni vele. Aztán jön egy pap Max von Sydow személyében, aki ki meri mondani: a lánykát megszállta a gonosz. Miközben segíteni próbál rajta, a saját hitének megrendülésével és a gonosz kísértésével is szembe kell néznie.
 
Az ördögűző
 
Az ún. „ifjúsági mozi”, ami itt-ott azért eléggé 18+
 
Annak ellenére, hogy a Harry Potter-könyvek ifjúsági irodalomnak számítanak, jópár hátborzongató részlet található bennük – és bár a filmekből sok mindent kihagytak, naná, hogy ezeket pont nem. A Crutiatus-átkot elég nehéz a könyv alapján elképzelni, de zseniálisan oldották meg a filmben, és az eredménytől tényleg feláll a hátadon a szőr (a videóban a legsúlyosabb pár másodpercet meg is ismétlik):
  
De ez a jelenet is megterheli kissé az idegrendszert:
  
Mit tegyél, ha egy önjelölt igazságosztó jobb emberré akar tenni?
 
Akkor jársz a legjobban, ha engedelmeskedsz neki. A Fűrész-filmek sajátossága, hogy semmi baj nem történne, ha mindenki csak azt csinálni, amit a pszichopata Fűrész mond. De nem. Ha ettől nem lenne elég feszült és csavaros a történet, a sorozatban Fűrész újabb és újabb játszmákat eszel ki, és a fizikai mellett a szellemi izgalmat is csúcsra járatja. Gyenge idegzetűeknek ezt sem ajánljuk.
 
Amikor Anthony Hopkins 20 perc rémisztő nézésért Oscart kapott
 
Bizonyára már kitaláltátok: A bárányok hallgatnak című moziról van szó. Jodie Foster ígéretes karrier előtt álló leendő FBI-ügynököt alakít, akinek egy sorozatgyilkos ügyét kell felgöngyölítenie. És hogy miért pont őt választották? Mert fiatal, ártatlan, és a nyomozóiroda egyik vezetője szerint egyedül ő alkalmas arra, hogy a bűnügy felderítésében segítséget kapjon Dr. Hannibal Lecertől (Anthony Hopkins), aki maga is pszichopata sorozatgyilkos (emellett egyébként zseni is), és kiemelten őrzi az FBI. Hannibal belemegy a játékba, de azzal a feltétellel, hogy a lány a saját múltjából egyre többet árul el neki. És mindeközben néz...
 
A bárányok hallgatnak
 
- Naomi -
 

Kommentek