Filmek a hangulatodra szabva

Boldog nemzetközi Star Wars napot!

2014. 05. 04.

A Csillagok háborúja rajongói minden évben május 4-én megünneplik George Lucas legendás sci-fi sorozatát.

Star Wars rajongói találkozó 2013-ban, Essenben. Fotó: ForumHungary
Star Wars rajongói találkozó 2013-ban, Essenben. Fotó: ForumHungary
A szokás egy közepesen erős angol szóviccre vezethető vissza. „May the 4th be with you” – vagyis kb. „május 4. legyen veled” - ez a mondat eredetileg 1979-ben egy újsághirdetésben tűnt fel. Margaret Thatchert ugyanis 1979. május 4-én választották az Egyesült Királyság első női miniszterelnökének, a brit konzervatívok pártja pedig egy fél oldalas hirdetést vásárolt a London Evening News című hírlapban, hogy ezúton gratuláljanak a Vaslady győzelméhez. Ez volt a szöveg: „May the Fourth Be With You, Maggie. Congratulations.” - azaz "Május 4. legyen veled Maggie, gratulálunk". A May the 4th be with you márpedig kiejtésben tökéletesen megegyezik a Jedik köszönésével, "May the Force be with you" azaz „az Erő legyen veled”.
 
Star Wars rajongói találkozó 2013-ban, Essenben. Fotó: ForumHungary
Star Wars rajongói találkozó 2013-ban, Essenben. Fotó: ForumHungary
 
Innentől kezdve minden egyértelmű, gondolhatnánk. Mégis egészen sokáig kellett várni, mire a Csillagok háborúja rajongói között elterjedhetett ez a köszöntés, ugyanis az internet koráig a kreatív gratuláció csupán egy irattár mélyén porosodhatott. Anno A Birodalom visszavág forgatása során a Lucasfilm felkérte Alan Arnold írót, hogy rögzítse a munkálatokhoz kapcsolódó történeteket, tehát maga a hirdetés megvolt, csak épp a 80-as években még nem terjedtek olyan szélsebesen a kulturális információk, mint ma. Azonban a világháló tömeges elterjedésével a köszöntést felkapta a sokat emlegetett virális hatás és olyan népszerűvé vált, hogy a Lucasfilm illetékesei is lelkesen támogatni kezdték az alulról szerveződő „mozgalmat”.
 
Május egyébként is általában kedves a rajongók szívének, ugyanis az eddig elkészült hat epizódot egytől egyig az év ötödik hónapjában mutatták be. Idén ráadásul A Jedi visszatér bemutatójának 30. évfordulójára is sor kerül, május 25-én. Közben pedig az igazán fanatikus rajongók még George Lucast is felköszönthetik, aki május 14-én ünnepli majd 70. születésnapját.
 
Addig is az Erő legyen veletek!
 
- Mozi24 -
 

Kommentek