Filmek a hangulatodra szabva

Meghalt az alienek Oscar-díjas alkotója

2014. 05. 13. Szerző: Naomi

H. R. Giger svájci szürrealista művész 1980-ban Oscar-díjat kapott A nyolcadik utas: a Halál alienjeinek megalkotásáért.

Hans Rudolf (Ruedi) Giger A nyolcadik utas: a Halál látványvilágának megteremtésével vált világhírűvé. Egyes források szerint rossz alvó volt, rémálmok kínozták, és éppen ezért egy rajztömböt tartott az ágya mellett, hogy amikor felriad, lerajzolhassa álmait. Tényleg elég rémeseket álmodhatott, ha ilyenkor alieneket vetett papírra. A fáma szerint így született meg a félelmetes földönkívüli lény alakja is, amely az Alien-filmekben vált világhírűvé. A repüléstől is félt, ezért a hegy ment Mohamedhez: Ridley Scott maga utazott hozzá Svájcba, hogy megbeszélje vele A nyolcadik utas: a Halál látványvilágát. A produkció vizuális effektusaiért 1980-ban Oscart kapott, és óriási hatással volt generációja művészeire.
 
Hans Rudolf Giger alkotása: az Alien. Fotó: Europress Fotóügynökség
Hans Rudolf Giger alkotása: az Alien. Fotó: Europress Fotóügynökség

 
A gyilkos földönkívüli lényei kiállításokon is bemutatkoztak. Ismert munkái közé tartozik Alejandro Jodorowsky Dűne című tervezett, de soha le nem forgatott produkciójának képi világa is. A filmhez összesen 3000 rajzból álló képes forgatókönyv készült, amelyből könyvet szerkesztettek. A művész számos más film látványvilágának megteremtésében is közreműködött, egyebek mellett a harmadik Alien-film, A végső megoldás: Halál és Roger Donaldson A lény című produkcióján is dolgozott.
 
Jelenet az 1995-ös A lény című filmől. Fotó: Europress Fotóügynökség
Jelenet az 1995-ös A lény című filmől. Fotó: Europress Fotóügynökség

 
Giger eredetileg építészetet és ipari formatervezést tanult Zürichben, de már tanulmányai közben megjelentek első rajzai underground művészeti újságokban. Belsőépítészként és bútortervezőként is befutott, emellett 1966-tól szobrait, valamint festményeit rendszeresen kiállításokon mutatta be. Már a hetvenes évektől érdekelni kezdte a film, és ő tervezte az Emerson, Lake and Palmer Brain Salad Surgery című albumának erotikus töltete miatt vitákat kavart borítóját is.  A svájci Gruyéres-ben 1998-ban nyílt meg múzeuma, amelyben festményei, szobrai, bútorai, filmtervei, munkásága legteljesebb gyűjteménye kapott helyet. Az utóbbi években Európa több nagyvárosában, köztük Párizsban, Prágában, Bécsben rendeztek műveiből retrospektív tárlatot. Családja tájékoztatása szerint egy esés következtében került kórházba, ahol kedden belehalt sérüléseibe. R.I.P.
 
Forrás: mti
 
 

Kommentek