Filmek a hangulatodra szabva

George Lucas 70 éves

2014. 05. 14. Szerző: Naomi

George Lucas-t senkinek sem kell bemutatni: ő a Csillagok háborúja univerzumának megálmodója, Indiana Jones alakjának megteremtője, és ezen kívül sok mást is alkotott életében. Illetve életének első 70 évében.

A kaliforniai Modesto városkában papírt és irodaszereket árusító boltot vezető idősebb George Lucas azt szerette volna, ha fia a családi üzletet viszi tovább. Az ifjabb George Lucas azonban nem sokat tanult, inkább a képregényeket falta és autóversenyzői álmokat szőtt (ennek nyomai az 1973-as Amerikai graffiti című filmjében is felfedezhetők). Amíg egyszer csak szinte filmbe illő módon megváltozott az élete: az érettségi előtt nem sokkal súlyos autóbalesetet szenvedett, s a kórházban rádöbbent: valamit kezdenie kell az életével. Szülei legnagyobb ámulatára belevetette magát a tanulásba, fel is vették a modestói főiskolára, ahol pszichológiát és antropológiát hallgatott, legfőképp a mítoszok és mesék foglalkoztatták, szakdolgozatát mesemorfológiából írta.
 
Így nézett ki George Lucas 1983-ban. Fotó: Europress Fotóügynökség
Így nézett ki George Lucas 1983-ban... Fotó: Europress Fotóügynökség
 
Aztán filmezni kezdett…
 
Ezután a Dél-kaliforniai Egyetemen filmkészítést tanult, s már első munkája, a THX 1138 című rövidfilm elnyerte a Nemzeti Diák Filmfesztivál fődíját s a Warner Brothers ösztöndíját. Ennek révén ismerkedett meg és barátkozott össze Francis Ford Coppolával, akivel 1969-ben független stúdiót alapítottak. Itt forgatta le a THX 1138 visszhang nélkül maradt játékfilm-változatát, s az anyagi nehézségek miatt a két barát útjai egy időre szétváltak. Coppola ekkor készítette el A keresztapát, Lucas pedig 1973-ban a félig-meddig önéletrajzi ihletésű Amerikai graffitit. A film a közönség és a kritika körében is sikernek bizonyult, Oscarra jelölték, s annyi pénzt is hozott, hogy Lucas saját céget alapíthatott Lucasfilm néven.
 
... és így néz ki 2014-ben. Fotó: Europress Fotóügynökség
... és így néz ki 2014-ben. Fotó: Europress Fotóügynökség
 
„Csillagok háborúja? Na ne röhögtess!”
 
Ötletekben nem szűkölködött, de a Csillagok háborújának filmtervét a nagy stúdiók elutasították, mondván, ilyen sületlenségre a kutya sem kíváncsi. Végül a 20th Century Fox mégis beszállt, s egy tunéziai sivatagban megkezdődött a sokszor napi 18 órás forgatás. Lucas az ifjú tehetségek (Mark Hamill, Carrie Fischer, Harrison Ford) mellett a brit Sir Alec Guinnesst is megnyerte az 1977. május 25-én bemutatott film számára. A "réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban" játszódó űrmese soha nem látott sikert aratott, három hónap alatt 100 millió dolláros bevételt termelt.
 
Harrison Ford Han Solo szerepében - Fotó: Europress Fotóügynökség
Harrison Ford Han Solo szerepében. Fotó: Europress Fotóügynökség
 
A siker után tudatosan ment tovább


Lucas a pénzt ismét befektette, kibővítette cégét s egy trükkstúdiót és egy utómunkálatokkal foglalkozó vállalkozást is létrehozott. 1979-ben elkészítette az Amerikai graffiti második részét, de mivel ez nem aratott sikert, visszatért a Csillagok háborújához. Következett 1980-ban A birodalom visszavág, majd 1983-ban A jedi visszatér - ezekben írói és produceri minőségben vett részt. A közönség változatlanul imádta a Skywalker-testvérek, Darth Vader és társaik kalandjait, a busás bevétel lehetővé tette Lucas számára, hogy régi álmát megvalósítva Kaliforniában felépítse saját kis birodalmát, a Skywalker Ranch-et.
 
Darth Vader Star Wars
Darth Vader alakját is neki köszönhetjük. Fotó: Europress Fotóügynökség
 
A nejének elege lett a skywalkingból
 
Megfizette a siker árát: a magánélete kevésbé alakult jól. Első felesége, egyben filmjeinek vágója megelégelte a csillagközi lények társaságát, s benyújtotta a válókeresetet, de abba beleegyezett, hogy három adoptált gyermekük Lucas birtokán nevelkedhessenek. Lucas rendezőként visszavonult, ám annál több energiát és pénzt fektetett a produceri munkába, támogatta többek között a neves japán rendező, Kuroszava Árnyéklovas című filmjét. Jó barátságba került Steven Spielberggel is, akinek felvetette: készítsen filmet az általa kitalált kalandor-régész Indiana Jonesról. Spielberg Lucas anyagi segítségével el is készítette az Az elveszett frigyláda fosztogatóit, a főszerepre a Csillagok háborújából jól ismert Harrison Fordot kérték fel. A kasszasiker ezúttal sem maradt el, így Indy 1984-ben, 1989-ben és 2008-ban is visszatért a filmvászonra.
 
Csillagok háborúja (1977) - Fotó: Europress Fotóügynökség
Meg Csubakkát is neki köszönhetjük. Fotó: Europress Fotóügynökség
 
Nem bírta abbahagyni a Star Wars-t
 
A kilencvenes években három új Csillagok-háborúja film elkészítése mellett döntött, amelyeknek az eredeti trilógia előzményeit mesélik el. A Baljós árnyak (1999), A klónok háborúja (2002) és A Sith-ek bosszúja (2005) egyaránt nagy kasszasiker volt, bár vegyesebb kritikákat kaptak, mint az első három film. Lucas 2012-ben négymilliárd dollárért eladta produkciós cégét a Disney Stúdiónak; a pénzből egymilliárd dollárt jótékony célokra, elsősorban oktatási programokra adományozott. Azért a Lucasfilm eladásával a Csillagok háborúja nem ér véget: a 35 évvel a Jedi visszatér után játszódó hetedik rész J. J. Abrams rendezésében a tervek szerint 2015-ben kerül a mozikba, a filmben a régi hősök mellett három új is felbukkan.
 
Az újak: John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver és Oscar Isaac
A hetedik Star Wars új arcai: John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver és Oscar Isaac
 
George Lucas-nak adakozni támadt kedve
 
Lucas animációs és tévéfilmeket is támogatott, s alapítványt is létrehozott, amely az ifjú filmeseknek biztosít lehetőséget. 1991-ben megkapta az életmű-Oscarral egyenértékű, producereknek adományozható Irving G. Thalberg-emlékdíjat. Mostanában múzeum építését tervezgeti San Franciscóban, a célra 300 millió dollárt ajánlott fel, s a jótékonysággal sem hagyott fel: 5,6 milliárd forintnak megfelelő összeget adományozott a Chicagói Egyetemnek. Csak így tovább, Mr. Lucas!
 
Forrás: mti
 

Kommentek