Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Sörhas kontra kockahas - Rossz szomszédság kritika

Sörhas kontra kockahas - Rossz szomszédság kritika

@Rossz szomszédság 2014. 05. 17. Szerző: bio

Ki a keményebb legény? Seth Rogen pohos pocakja és Zac Efron kockás hasfala egymásnak feszül.

A fiatal házasok, Mac (Seth Rogen) és Kelly (Rose Byrne) éppen kezdenek belerázódni a szülőszerepbe kisbabájuk mellett, amikor a szomszéd házba egy diákszövetség költözik. Igyekeznek rögtön  tisztázni velük, hogy ez egy nyugodt környék, de a két vezető, Ted és Pete már aznap este óriási bulit rendez. És másnap is. Amikor már se a jópofizás, se a zsaruk kihívása nem segít, megkezdődik az állóháború, melyben az ellenfelek egyre aljasabb fegyvereket vetnek be.
 
Rossz szomszédság
 
Nicholas Stoller rendező (Ötéves jegyesség, Lepattintva) a siker egyszerű receptjét követi: rátapint egy létező életérzésre és azt harsány, olykor brutális poénokkal teletűzdelve tálalja. Filmje a mai főiskolások mellett azokról a harmincasokról szól, akik maguk is kőkeményen végigbulizták húszas éveiket a könnyűdrogok és partik bűvöletében, és akik hiába váltak szülővé, fél lábbal még a gyerekkorban ragadtak. Feszíti őket a kettős érzés, melynek egyik pólusa a kis családját párás tekintettel nézegető, már nyugalomra vágyó kertvárosi kispolgár, másik pólusa azonban az időnként még tombolni vágyó partiarc. Maguknak is bizonyítani akarják, hogy még nem fásultak el, nem váltak unalmas felnőtté. Pedig az élet valódi kihívásaihoz képest ez csak szánalmas picsogás.
 
A harc viszont mindig szórakoztató. Itt pedig rendesen adnak egymásnak: az eltört vízvezeték, az átszerelt légzsák, az óvszer a gyepen,  az okirathamisítás csak néhány a tarsolyból. A srácok mi másból fedeznék a ház felújítását és az új mélynyomót, mint műpénisz gyártásából? A legrafináltabb stratéga viszont nőnemű. Rose Byrne Kellyje ha kell, előhívja magából a dörzsölt ribancot, és összeugrasztja a tesztoszterontól duzzadó hím tagokat. Az alpáriságot időnként kiegyensúlyozza pár remek poén: a Robert De Niro tematikus buli arcai frenetikusak, és elég pontos Kelly dalocskája is a babának, hogy mennyire utálja a mami a játszóházat.
 
Rossz szomszédság
 
A Judd Apatow-iskola tagjaként Stoller nem a hagyományos szerepeket osztja főhőseire. Aki bírja Seth Rogen mackós lúzerét, az most is örülni fog neki, viszont a szépfiú Zac Efron bevetése, mint a diáktársaság kissé üresfejű alfahímje, újszerű. Tednek lassan esik le, hogy ha véget érnek a szép iskolaévek és a permanens bulizás, egyetlen dolgot tud felmutatni: a meztelen felsőtestét. Azzal pedig maximum egy butik reklámfigurája lehet.
 

Kommentek