Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Kedvenc mágusunk, Sir Ian McKellen 75 éves

Kedvenc mágusunk, Sir Ian McKellen 75 éves

2014. 05. 25. Szerző: Naomi

Gandalf, azaz Sir Ian McKellen nemcsak Gandalf, hanem (például) Lear király és III. Richárd is. A színházban éppolyan sikeres, mint a filmekben. Íme néhány érdekesség róla.

Minden idők egyik legkiválóbb brit Shakespeare-színésze, A Gyűrűk Ura és A hobbit Gandalfja, az X-Men Magnetója egy észak-angliai bányászvároskában nőtt fel, apja és mindkét nagyapja lelkész volt. Ian McKellen azért szakított a családi hagyománnyal , mert háromévesen lenyűgözte egy Pán Péter-előadás, és kilencéves korától már egy összecsukható játékszínházzal töltötte minden szabadidejét.
 
Ian McKellen Samuel Beckett Godot-ra várva című darabjában 2010-ben. Fotó: Europress Fotóügynökség
Ian McKellen Samuel Beckett Godot-ra várva című darabjában 2010-ben. Fotó: Europress Fotóügynökség
 
Első Shakespeare-élménye a Vízkereszt, vagy amit akartok volt egy amatőr színháznál. Fontolgatta az újságírói szakmát is, de a Shakespeare-drámák vonzásában mégis a Cambridge-i Egyetem angol irodalom szakára iratkozott be, ahol rendszeresen fellépett a színjátszó kör előadásain.


A legkiválóbb drámákban szerepelt – nem is akárhogy
 
Húszévesen minden előképzettség nélkül szegődött hivatásos társulathoz, és hamarosan maga Sir Laurence Olivier hívta újonnan alakuló társulatába. McKellen generációja vezető klasszikus színészei közé emelkedett, a Royal Shakespeare Company tagjaként Shakespeare mellett Csehov, Ibsen és Shaw színműveiben is remekelt, legnagyobb sikerét III. Richárdként aratta. Pályája során hat alkalommal kapta meg a legjobb színpadi alakításért járó Laurence Olivier-díjat, aztán a nyolcvanas években a Broadwayn Peter Shaffer a zseni és a középszer párharcát bemutató Amadeusában Salierit játszotta, és megkapta a színházi Oscarnak megfelelő Tony-díjat. A darab filmváltozatában (Amadeus) felkínált szerepet azonban visszautasította, a helyébe lépő F. Murray Abraham megkapta az Oscar-díjat.
 
Sir Ian McKellen a tavalyi Bafta-gálán. Fotó: Europress Fotóügynökség
Sir Ian McKellen a tavalyi Bafta-gálán. Fotó: Europress Fotóügynökség


Aztán jött Gandalf, Magneto és társaik

 
Filmben először 1969-ben szerepelt; volt Macbeth, Hitler és az író D.H. Lawrence. A Raszputyin című tévésorozatban az utolsó orosz cárt, II. Miklóst játszotta, alakításáért 1997-ben Golden Globe-ot kapott. III. Richárdot 1995-ben filmen is eljátszotta - ezért az alakításáért az Európai Filmakadémia legjobb színész díjával tüntették ki, Golden Globe- és BAFTA-díjra is jelölték. 1998-ban Az eminens című, Stephen King regénye nyomán forgatott filmben idős német háborús bűnösként tűnt fel. Ugyanabban az évben az Érzelmek tengerében című drámában jelölték először Oscar-díjra a legjobb férfi főszereplő kategóriában. A Gyűrűk Ura-trilógiában Gandalf szerepét kapta úgy, hogy - állítólag - a felkérés előtt nem is olvasta Tolkien regényét. A sagában ő volt az egyetlen, akit az Akadémia Oscar-jelölésre tartott érdemesnek: 2001-ben a legjobb mellékszereplő díjára jelölték. Középföldétől azóta sem szakadt el:  A hobbit-trilógiában is ő játssza Gandalfot.
 
Akciófilmben, videóklipben és a hangjával is remekelt


Az X-Men-filmekben McKellen a mutáns gonosztevő Magneto bőrébe bújt, játszott A Da Vinci-kód című Dan Brown-regény nyomán készült thrillerben, majd visszatért Shakespeare-hez: a Lear király címszerepéért Emmy-díjra jelölték. A könnyedebb műfaj sem áll távol Ian McKellentől, a Pet Shop Boys egyik klipjében vámpírt alakított, és közreműködött a Scissor Sisters Night Work című albumának egyik számában is. Majd Helen Mirren Oscar-díjas színésznő partnereként tért vissza a Broadwayre, a 2012-es londoni nyári paralimpiai játékok megnyitóján pedig Prosperóként remekelt Shakespeare A vihar című darabjából.  Legközelebb McKellen a 93 éves Sherlock Holmest alakítja majd, és ezzel minden idők legidősebb Sherlock Holmesa lesz. Több hangoskönyvet rögzítettek vele, egyebek között felolvasta az Odüsszeiát. A brit főváros lakói minden nap hallhatják, a Royal Festival Hallban ugyanis az ő hangja figyelmezteti a közönséget mobiltelefonja kikapcsolására.
 
Ian McKellen alias Magneto. Fotó: Europress Fotóügynökség
Ian McKellen alias Magneto. Fotó: Europress Fotóügynökség

Több mint 50 év – több mint 50 díj
 
Ian McKellent több mint fél évszázados filmes és színházi pályafutása alatt több mint ötven nemzetközi díjjal ismerték el, 2006-ban a Berlinale életműdíjával tüntették ki. A legmagasabb brit kitüntetések birtokosa: a brit birodalom parancsnoka és lovaggá ütötték - Margaret Thatcher kormányfő egyik utolsó hivatalos aktusaként terjesztette fel a kitüntetésre. Isten éltesse!
 
Forrás: mti
 

Kommentek