Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Ők a leghíresebb hollywoodi testvérpárok

Ők a leghíresebb hollywoodi testvérpárok

2014. 06. 04. Szerző: FilmKockák

Az álomgyár több ismert apa-fia, anya-lánya színész-dinasztiát kitermelt, elég Kurt és Michael Douglasre, Martin és Charlie Sheenre vagy Judy Garlandra és Liza Minellire gondolni. Testvérpárok is szép számmal előfordulnak, közülük gyűjtöttük össze az ismertebbeket.

Hollywood talán legfiatalabb testvérpárjának jelen pillanatban szinte biztos, hogy a Fanning-lányokat tekinthetjük.
 

 
A két szőkeség együtt összesen 36 éves (Dakota 20, Elle 16), ennek ellenére 29 év színészi tapasztalat van a hátuk mögött (Dakota ebből 15-öt, Elle 14-et képvisel). Az idősebb lány 2000-ben tűnt fel először a Vészhelyzet egyik epizódjában, később pedig olyan alkotásokban tűnt fel, mint például a Sean Penn nevével fémjelzett Nevem Sam (érdekesség, hogy ebben húga személyesítette meg az általa megformált Lucy-t, amikor az egyik jelenetben két éves kislányként látható), a mozirajongók azonban talán a Denzel Washington főszereplésével forgatott Tűzben edzett férfi című thrilleréből emlékezhetnek rá, ahol az elrabolt kislányt, Lupita Ramost alakította.
 

 
Azóta is fáradhatatlanul dolgozik, többek között szerepelt a Világok harcában és a Twilight-sorozat második részében, az Alkonyat: Hajnalhasadásban. Idén négy filmben lehet majd látni és már két további projekthez is aláírt.

Húga, Elle a már említett Nevem Sammel kezdte a pályát és az ő életéből sem maradhatott ki egy orvosos tévésorozat, nyolc évesen ugyanis a Doktor House egyik epizdőjában tűnt fel, 2006-ban. Szintén ebben az évben olyan szupersztárok mellett láthattuk, mint Brad Pitt és Cate Blanchett, ugyanis szerepelt az Alejandro González Inárritu által rendezett Bábel című drámában. Pitt két év múlva viszontláthatta Elle Fanninget a Benjamin Button különös élete forgatásán, ahol a hét éves Daisy-t alakította.
 
Brad Pittel is játszott együtt: jelenet a 2006-os Bábelből. Fotó: Europress Fotóügynökség
Jelenet a 2006-os Bábelből.
 
Eddigi legnagyobb dobása épp a napokban érkezik a hazai mozikba, ugyanis június 5-én mutatják be Magyarországon a Disney újraértelmezett Csipkerózsika-történetét, az Angelina Jolie főszereplésével forgatott Demónát. Elle ebben a 16 éves Aurora hercegnőt (vagyis tulajdonképpen Csipkerózsikát) alakítja, akit a gonosz boszorkány Jolie átka örök álomba taszít. Egyelőre nincsenek jelei, hogy nővére az idei évben felülmúlhatná ezt, reméljük emiatt azonban nem lesz féltékenyebb kishúgára, akivel a nyilatkozataik szerint nagyon szeretik egymást.
 
Túl jól sikerült a jelmez: Angelina Jolie Demóna szerepében
 
Bár négy év van köztük, a Deschanel-lányok akár ikrek is lehetnének, annyira hasonlítanak egymásra. Emily az idősebb, 1976-ban született és olyan alkotásokból ismerhetjük mint a Hideghegy, a 2004-es Pókember 2, illetve a Dr. Csont című tévésorozat, amelynek címszerepét, Dr. Brennant alakítja.
 
 
Nálunk mégis inkább Zooey az ismertebb, ő a tévé helyett ugyanis inkább mozifilmekben szerepelt. A legismertebbek a Galaxis útikalauz stopposoknak, a zavarbaejtően hosszú című Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford, illetve a Majdnem híres. Azért a tévézés sem maradhat ki önéletrajzából, ugyanis olyan népszerű sorozatokban szerepelt, mint a Nancy ül a fűben, vagy a 2011 és 2014 között vetített New Girl. Érdekesség, hogy 2009-ben egy epizód erejéig nővére mellett szerepelt a Dr. Csontban is.

Azonos generációt képviselnek a Deschanel-lányokkal, esetükben Maggie az idősebb, ő 1977-ben, Jake 4 évvel később született.
 
 
Mindketten tősgyőkeres New York-iak, akik elfoglalt életvitelük ellenére mindig időt szakítanak egymásra.  Bár Jake a fiatalabb, kettejük közül ő kezdte a színészkedést az 1991-es Irány Colorado! című vígjátékkal, Maggie csak egy évvel később tűnt fel a vásznon a Lápvilág című drámában. Több filmben is szerepeltek együtt, először az 1998-as Fű alatt című krimikomédiában, azonban három évvel később, 2001-ben egy jóval ismertebb műben, a nyomasztó és szürreális Donnie Darko című drámában is közösen tűntek fel a vásznon, itt ráadásul rokonokat játszottak.
 
Jake Gyllenhaal a Donnie Darkoban.
Jake Gyllenhaal a Donnie Darkoban.
 
Jake figyelme azóta az akciódúsabb szerepek felé fordult, bár jellemzően olyan filmekhez adja a nevét, amelyeknek nem csak látványvilága, de mondanivalója is van. Szerepelt többek között Sam Mendes Bőrnyakúak című háborús drámájában, A zodiákus című thrillerben és a nagy port kavart Túl a barátságonban, amelyben a tragikusan fiatalon elhunyt Heath Ledger szerelmét alakította.
 
Jelenet a Túl a barátságon című moziból.
Jelenet a Túl a barátságon című moziból.
 
Maggie szintén az igényesebb alkotásokat részesítette előnyben, amelyek közül olyan címeket érdemes kiemelni, mint Steven Shainberg 2002-es, bizarr szexuális játékokkal tarkított romantikus drámája, A titkárnő, a Spike Jonze által jegyzett, Chris Coopernek mellékszereplői Oscar-díjat, Nicolas Cage-nek legjobb színésznek járó Oscar-jelölést hozó Adaptáció, illetve a mókamester Will Ferrellt kicsivel komolyabb főszerepbe helyező 2006-os Felforgatókönyv.
 
Maggie Gyllenhaal Az elnök végveszélyben című moziban.
Maggie Gyllenhaal Az elnök végveszélyben című moziban.
 
Természetesen nem maradhat ki a felsorolásból a 2008-as Batman-film, A sötét lovag, azt azonban csak remélni merjük, hogy a 2013-as Az elnök végveszélyben-hez hasonló popcorn-vígjátékban csak szerződéses kötelezettségei miatt vállalt szerepet. 

A Wilson-fiúk erőssége a komédia, szinte biztos, hogy mindenki fejből fel tud sorolni legalább 3-3 térdcsapkodós vígjátékot, amelyben feltűntek, akár együtt is.
 
 
Owen az idősebb, idén már 46 éves lesz, míg Luke három évvel fiatalabb nála. Ennek ellenére mindketten az 1996-os Bottle Rocket című rövidfilmmel kezdték a szakmát. Owen kétségtelenül látványosabb sikereket ért el, ugyanis két év múlva már A kábelbarát című Jim Carrey-filmben szerepelt, újabb két évvel később pedig már Bruce Willis oldalán lépdelt lassítva, narancssárga szkafanderben az Armageddon képkockáin.
 
Jelenet a Bottle Rocket című filmből.
Jelenet a Bottle Rocket című filmből.
 
A vígjátékok rajongói számára feledhetetlen alakítást nyújtott a Zoolander, a trendkívüli extrémsportok iránt rajongó, kőostoba férfimodellje, Hansel szerepében. Ben Stillerrel ki is használták a hatalmas sikert és a bemutató után három évvel, 2004-ben bemutatták a Starsky és Hutch-sorozat filmváltozatát, amelyben a link nőcsábász Hutch-ot formálta meg. Jó barátok lettek Vince Vaughnnal is, akivel az Ünneprontók ünnepe című komédia minden hájjal megkent főszereplőit alakították, akik esküvőkre járnak csajozni.
 
Így buliznak az Ünneprontók ünnepében.
Így buliznak az Ünneprontók ünnepében.
 
Annak ellenére, hogy súlyos depresszió gyötörte az elmúlt években – amelyből többek között egyik legjobb barátja, Woody Harrelson segítségével lábalt ki – keveset pihent, több filmen és animációs alkotáson is dolgozott. Szerepelt az idei év egyik legjobban várt filmjében, A Grand Budapest Hotelben és jelenleg is folyamatosan forgat, a jövő év végéig összesen hat alkotáshoz adja a nevét. A rajongók nagy örömére nemrég bejelentették a Zoolander második részét is, amelynek bemutatójáról egyelőre nincs információ.
 
 
Luke egy kicsivel lazább munkarendet követ, rá a hazai mozirajongók először talán a 2000-ben bemutatott Charlie angyalaiból emlékezhetnek, ahol Cameron Diaznak csapta a szelet. Az ő karrierjéből sem maradhatott ki a közös munka Vince Vaughnnal és Will Ferrellel, ezek eredménye a Sulihuligánok és A híres Ron Burgundy legendája. Ennek ellenére nem csak komédiásként állja meg a helyét, hiszen bizonyított már westernben (Börtönvonat Yumába) és tévésorozatokban is (Törtetők,  Drunk History). A két testvér együtt is szerepelt már filmben, ez Wes Anderson 2001-es agymenése, a Tenenbaum, a háziátok volt.
 
Mary-Kate és Ashley Olsen
 
Ikrek is vannak Hollywoodban: a leismertebb ikerpár talán Mary-Kate és Ashley Olsen, akik már gyerekszínészként világszerte tévénézők millióit hódították meg a Bír-lak című vígjátéksorozat Michelle-jének a szerepében.
 
 
Mivel ők valódi egypetéjű ikrek, kissé beskatulyázták őket és számtalan kevésbé ismert, főleg csak videón kiadott műben láthatta őket az amerikai közönség. Napjainkban már nem filmeznek, figyelmük inkább a divattervezés felé fordult.
 
Hunter és Scarlett Johansson

Könnyebb dolga van, aki Scarlett Johanssont próbálja megkülönböztetni ikertestvérétől, már csak azért is, mert a Hunter Johansson név egy férfiút takar.
 
 
Szupersztár nővére (Scarlett három perccel hamarabb született) árnyékában közügyekkel foglalkozik, 2008-ig Manhattan városigazgatási irodájában dolgozott, mielőtt csatlakozott volna Barack Obama kampánystábjához. A Johansson-testvérek meggyőződéses demokraták, Scarlett maga is kampányolt az USA 43. elnöke érdekében (akinek testvére mutatta be személyesen). Hunter egyetlen alkalommal állt kamera előtt, amikor Scarlettel közösen szerepeltek az 1996-os Manny & Lo című komédiában.
 
Rachel és Kiefer Sutherland
 
Hasonló a helyzet Kiefer Sutherland esetében (teljes neve igen impozáns: Kiefer William Frederick Dempsey George Rufus Sutherland), akit a legtöbben bizonyára a 24 Jack Bauereként ismernek.
 
 
Az ő nevét egyébként említhettük volna a bevezetőben, a hollywoodi dinasztiák között, ugyanis édesapja nem más mint Donald Sutherland, akit bizonyára nem kell bemutatni.
Kevésbé ismert tény, hogy Kiefernek is van ikertestvére, a nála néhány perccel fiatalabb Rachel Sutherland. Mivel a családban már volt éppen elég színész, ő úgy döntött, a háttérben marad és egy filmes utómunkával foglalkozó kanadai cégnél kezdett dolgozni. Ki tudja, lehet, hogy előfordult, hogy bátyja képkockáit tökéletesítette valamelyik filmhez.
 
Fotók: Europress Fotóügynökség / osmeb.com

További filmes érdekességek a FilmKockák Facebook-oldalán!
 
 

Kommentek