Filmek a hangulatodra szabva

10 tény a 80 éves Donald kacsáról

2014. 06. 09. Szerző: Naomi

A városi legendával ellentétben nem tiltották ki Donald kacsát Finnországból, mert nem volt gatyája, és Miki egeret több fronton beelőzte. Íme a kendőzetlen igazság a ma 80 éves Donald kacsáról.

1. Nem tudni, Donald kacsa, mint "személy" hány éves
 
Donald "igazi" születésnapjáról csak annyi derül ki a filmekből, hogy a tojást, amelyből a peches szárnyas kikelt, március 13-án, pénteken rakták le, az év pontos megjelölése nélkül.
 
2. Népszerűbb lett Miki egérnél
 
Donald, akinek kalandjai hamarosan képregény formában is olvashatók voltak, hamarosan népszerűbb lett még Miki egérnél is. Ennek egyik oka, hogy az egér az amerikai nőszervezetek nyomására bátor "személyiséggé" lépett elő, míg Donald megmaradhatott ügyefogyottnak.
 

 
3. Nem tiltották ki Finnországból
 
A kacsát először Art Babbit, a Disney egyik rajzolója vetette papírra, s már akkor matrózsapkát és matrózruhát viselt, de hosszú, vékony csőre volt. (Az viszont csak városi legenda, hogy Donald kalandjait Finnországban betiltották volna a nadrág hiánya miatt.) A rajongók persze a negyvenes években Carl Barks által megteremtett Donaldot szeretik: Barks adta Donaldnak a jellegzetes, fiatalos, naiv arcot és népesítette be környezetét más figurákkal.
 
4. A Disney-t Donald kalandjaiért kilencszer jelölték Oscar-díjra
 
Végül csak a viszonylag ismeretlen, a második világháború idején készült, hazafias A Führer arca című darab győzött a versengésben.
 

  
5. Donald kacsa gyakrabban dühös, mint nem
 
Lelki világáról annyit, hogy keveset beszél, inkább cselekszik. Szándékai alapvetően jók, de mert mindig a rossz irányba indul, nem törődik semmivel és senkivel, egyre nagyobb bajba kerül. Féktelen dühkitörései, tehetetlensége az akadályokkal szemben, tiltakozása az általa vélt igazságtalanságok ellen, még ha emiatt bajba is kerül - ezek tették a mindenkori közönség kedvencévé. És az, hogy minden kudarca ellenére pozitívan szemléli az életet.
 
6. Így fest Donald kacsa szerelmi élete
 
1937 óta elválaszthatatlan társa a hűséges Daisy, akivel egy mexikói utazáson találkozott. Családjához tartozik még Dagobert bácsi, továbbá három unokatestvére, talpnyoma pedig megtalálható a hollywoodi hírességek utcájában. Ő volt az első, aki a második világháború idején jelentkezett a seregbe, és az utolsó, aki (40 évvel később) leszerelt, ezen idő alatt az őrmesteri rangig vitte.
 
 
 
7. Ezek Donald kacsa nemzetközi nevei
 
Egyik viccesebb, mint a másik (főleg, ha a német nevét olyan igazán németesen kimondjuk):  Olaszországban Paperino, Németországban Schnatterich, Finnországban Aku Ankka, Dél-Amerikában Pato Donald, Szaúd-Arábiában Batut, Indonéziában Donald Bekek, kínaiul Tang Lao Ya, latinul pedig Donaldus Anas. Donald az oregoni egyetem és a brazil Botafogo focicsapatának hivatalos kabalája, és ádáz, kalózruhás képe díszíti az amerikai parti őrség hajóit.
 
8. Filmszerepekben is megelőzte Miki egeret
 
Donald fénykorát a múlt század közepén élte, 1941 és 1965 között. Több filmben szerepelt, mint bármelyik másik Disney figura, Mickey egérnek "mindössze" 137 film jutott, neki 178.
 
9. Népszerűsége töretlen
 
Donald kacsa kalandjairól képregények készültek, amelyek Európa számos országában hetente és havonta jelennek meg. És persze kulcstartótól kezdve hátozsákon keresztül egészen a strandlepedőig mindenhol ott van.
 

 
10. Valaki ebben a percben is Donald kacsa rajzfilmet néz vagy képregényt olvas
 
A statisztikák szerint valahol a világon a jelen pillanatban is olvas valaki a több száz nyelv egyikén egy Donald kacsa képregényt vagy néz egy Donald kacsa rajzfilmet.Boldog szülinapot, Donald kacsa!
 
Forrás: mti / Fotók: Europress Fotóügynökség
 

Kommentek