Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Dagad a botrány Gary Oldman zsidózása körül

Dagad a botrány Gary Oldman zsidózása körül

2014. 06. 25. Szerző: Naomi

Gary Oldman interjújában mindenki benne volt: Alec Baldwin homofób kijelentése, Mel Gibson gyűlöletbeszéde, és már Gary Oldman sem tudja pontosan, mit mondott.

A Gary Oldmannel készült interjú a Playboy hétfői számában jelent meg. Ebben Oldman kifejtette, hogy szerinte Hollywood kettős mércét alkalmaz, van, akinek elnézi a politikailag inkorrekt megjegyzéseket, van, akinek nem bocsátja meg. Oldman védelmébe vette a nem egyszer homofób véleményeket hangoztató Alec Baldwint és az antiszemita kijelentései miatt megbélyegzett Mel Gibsont.
 
 
Gary Oldman
Gary Oldman kijelentésein forrong a filmes világ. Fotó: Europrss Fotóügynökség
 
 
Oldman azt mondta: "Gibson részegen mondott pár dolgot, de mindannyian mondunk ilyeneket. Mindannyian ki***szott képmutatóak vagyunk". Hozzáfűzte: "Mel Gibson egy olyan városban él, amelyet a zsidók vezetnek, és azért mondott rosszat, mert abba a kézbe harapott, ami etette őt - de nincs szüksége többre, mert már éppen elég lóvét kapott". Gibson már többször bocsánatot kér viselkedéséért és szavaiért, Oldman azonban emlékeztetett: "olyan, mint egy kiközösített, egy leprás".
 
Az Oscar-jelölt színész azt is közölte az interjúban, hogy nem hibáztatja Alec Baldwint, aki tavaly homofób káromkodással szidalmazott egy New York-i paparazzót, aki zaklatta. Az interjú közben Oldman arra biztatta a Playboy újságíróját, hogy "szerkessze meg és vágja ki a felét annak, amit mondtam, mert úgy hangzik, mintha intoleráns lennék". Leszögezte, hogy "Mellel minden rendben van, és Alec jó fiú". Oldman menedzsere, Douglas Urbanski kedden a politikai korrektségről szóló szabadszájú monológként értékelte a színész interjújában elhangzottakat, amely úgy "demonstrálta az abszurditást, hogy maga is abszurd volt". Urbanski hangsúlyozta: "Az a feltételezés, hogy Melt és Alecet védi, abszurd. Gary Oldman nem védelmezné a gyűlöletbeszédet és semmilyen megosztó beszédet. Ebben a tekintetben a cikk nem volt kiegyensúlyozott" - mondta. Urbanski szerint a Playboy kiemelte Oldman megjegyzéseit a szövegkörnyezetből. A magazin viszont közleményben szögezte le, hogy a színész válaszait megfontoltnak és intelligensnek találták, és nem ők emelték ki egyes állításait, hanem az interjú nyomán más médiumok.
 
Alec Baldwin legutóbb akkor szólt be, amikor lecsukták biciklizésért.
Alec Baldwin legutóbb akkor szólt be, amikor lecsukták biciklizésért.
 
A Rágalmazásellenes Liga (ADL) zsidó szervezet elítélte Oldman szavait. Abraham H. Foxman, az ADL igazgatója keddi közleményében kiemelte: Oldman jobbat is tehetne, mint hogy az unalmas antiszemita tirádákat ismétli a zsidók hollywoodi irányításáról. Foxman emlékeztetett: Gibsont nem azért közösítette ki Hollywood, mert politikailag inkorrekt volt, ahogy Oldman sugallja, hanem intoleranciájával és gyűlölködésével zárta ki magát, és a következményekért kell fizetnie. Gibson 2006-ban az ellene eljáró rendőrnek azt mondta: "A zsidók a felelősek a világ összes háborújáért".
 
A Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ dékánja, Marvin Hier rabbi szintén bírálta Oldman kijelentéseit. "Gary Oldman azt akarja, hogy a zsidók túllépjenek azon, amit Mel Gibson mondott. De Gibson azt a szlogent idézte, amit Adolf Hitler használt fel hatmillió zsidó meggyilkolására" - fogalmazott a rabbi. Hier szerint Oldman megjegyzése, hogy Hollywoodot zsidók vezetik, az intoleráns és antiszemita szólamokkal cseng egybe, és ennek semmi köze a politikai korrektséghez. 


Mel Gibson lesz a The Expendables - A feláldozhatók 3. főgonosza - Fotó: ProVideo
Mel Gibsont legközelebb a The Expendables - A feláldozhatók 3. főgonoszaként látjuk majd - Fotó: ProVideo


Oldman az ADL-nek írtott nyílt levelében - amely kedden este a Deadline.comon jelent meg - bocsánatot kér azért, hogy az interjúban tett kijelentései bántóak voltak sok zsidó számára. Mint írta: csak akkor látta, hogy milyen drasztikusak és mennyire hamis szteretotípiákhoz köthetők a szavai, amikor nyomtatásban látta őket. Hangsúlyozta, reméli, elhiszik neki, hogy bocsánatkérése "szívből jövő, őszinte", és aláhúzta, hogy a zsidó embereket általában is nagyon kedveli, és azokat is, akikkel személyes kapcsolata van. Oldman a hamarosan a mozikba kerülő A majmok bolygója - Forradalom című filmben szerepel, a produkciót forgalmazó 20th Fox Filmstúdió még nem szólalt meg az ügyben. A HTC viszont, amelyben egyik reklámjában Gary Oldman szerepel, elhatárolódott az Oldman által mondottaktól, és közölte, hogy azok nem tükrözik a cég nézeteit.
 

Forrás: mti

Kommentek