Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Ócskavasat vennék - Transformers: A kihalás kora kritika

Ócskavasat vennék - Transformers: A kihalás kora kritika

@Transformers: A kihalás kora 2014. 06. 26. Szerző: A nagy gatsy

Érkezik a sorban negyedik Michael Bay-féle Transformers. Bár jól termelt a mozikban, a Shia Lebouf nevével fémjelzett széria a totális kifulladás jeleit mutatta a harmadik résszel. Ezért aztán megpróbálták a készítők új alapra helyezni sorozatot. Lássuk mekkora sikerrel.

Új főhősöket kapunk, rögtön hármat is. Cade (Mark Wahlberg) negyvenes éveiben járó különc feltaláló, aki egyedül neveli lányát, Tessát (Nicola Peltz). A családapa próbálja a széltől is óvni a csinos teremtést, de idővel meg kell barátkoznia annak szemtelen pasijával, Shane-nel (Jack Reynor). Ők tehát a mi kis csipet csapatunk, akik jó nagy zűrbe keverednek, amikor az ócskavasat gyűjtő Cade egy lerobbant kamiont szerez. Igen, ő nem más Optimus fővezér. Innentől pedig a kormány, az árnyékkormány, az álcák és titokzatos Transformer-begyűjtő űrlények is az életükre törnek.
 
Transformers a kihalás kora
 
Mint az ellenfelek sokaságából is látszik, itt bizony nem kevés küzdelemre számíthat a kedves néző, így aki csupán akciójelenetek véget nem érő sorát várja a filmtől, annak alighanem be is jönnek majd a számításai. A kihalás korában annyi a csihipuhi, mint az előző három részben együtt. Azonban semmi olyan látványosságot nem kapunk, ami miatt élvezhetnénk is ezt. Bármekkora CGI-hegyekkel, robotóriásokkal, tüzet okádó dinó-Transformerekkel támad is a film, úgy érezzük: ezt már mind láttuk az előző részekben. A jeleneteket bámulva csak azon járt az agyam, hogy micsoda apparátus kellhet ekkora mennyiségű és minőségű animáció megkreálásához, és mennyi gyönyörű dolgot hozhatnának létre e helyett.
 
TRansformers a kihalás kora
 
Valójában nem a széria megreformálása, hanem újrahasznosítás történt csupán. És sajnos minden rossz elemet átmentettek az elődökből. A szereplők ugyanolyan idegesítő humorheroldok, mint eddig. A papa-lánya-udvarló háromszög veszekedései is kiakasztóak egy idő után, de a legrosszabbak a sehonnan előkerülő, viccesnek szánt Autobotok. Van egy dagadt, szivarozó keményfiú, egy szamuráj-klón és még egy, aki csak arról emlékezetes, hogy palástot hord. Ők lennének a folyamatos humorforrás, de poénjaik bántják a jóérzésű mozilátogató fülét.
 
Michael Bay láthatóan már nem is próbálkozik, agyban remélhetőleg már egy a Pain & Gain-hez méltó filmnél járt az egész forgatás alatt. A hiányosságokat pedig egyszerűen a „minél több, annál jobb”-elv szerint palástolja. Az említett rengeteg plazma- és poénbomba pedig amellett, hogy teljesen hatástalan, még előre vetít egy újabb súlyos problémát is: a film nevetségesen hosszú. Bár, ha jobban belegondolunk, ez is csak egy a sorozatra jellemző rossz szokás. Itt talán azért tűnik még zavaróbbnak a dolog, mert a filmet konkrétan két félbe vágták.
 
Transformers a kihalás kora
 
Adott egy, a következő rész labdáját feldobó kvázi befejezés, - én már hasznosítanám újra az ingemre hullott popcorn-szemeket és húznék a fenébe - erre jön egy újabb óra, csak azért, hogy bedobhassák a kínai helyszíneket. Ezzel persze el is értünk a „mi idegesít a Transformers-ben” válogatás újabb szereplőjéhez: a reklámokhoz. Oké, a forgalmazók eddig is ránk akartak sózni mindent az intelligens mosóportól a verdákig, de itt konkrétan azzal emelték a tétet, hogy egy 1,3 milliárd fős országot akarnak ránk tukmálni.
 
Két dolog tudná megmenteni A kihalás korát. Egy: a bevezetés során érezhető kellemes hangulat, ami azonban, ahogy beindul a vasdaráló, a semmivé foszlik. Kettő: a színészi játék. És itt elsősorban Wahlbergre és Stanley Tuccira gondolok. Marknak azonban, bármennyire is jól sikerült előző kollaborációja Bay-jel, itt semmit sem tud megidézni abból a varázsból, teljesen érdektelenül hozza a kemény, de istenfélő jófiút. Tucci esetében viszont egy tényleg utolsó, ősi, legendás Transformers-gyökérséget kell említeni: adjunk egy valag pénzt nagy színészeknek, hogy bohóckodjanak a vásznon. Ebbe a csapdába John Turturro és John Malkovich után ő is beleesett. De mondhatok bármit, a számok úgysem engem, hanem a stúdiókat fogják igazolni. És legyen bármilyen özönvíz vagy Armageddon, a következő két rész biztosan el fog készülni. Hogy ki fogja megmenteni az emberiséget? Van egy tippem…
 

Kommentek