Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • 10 dolog, amit nem tudtál Marlon Brandóról

10 dolog, amit nem tudtál Marlon Brandóról

2014. 07. 03. Szerző: Naomi

A napokban volt Marlon Brando halálának tizedik évfordulója, összeállításunkkal az örök Keresztapa előtt tisztelgünk.

1. Szerepelt egy Chaplin-filmben
A Charlie Chaplin által rendezett romantikus komádiának, A hongkongi grófnőnek további érdekessége, hogy Sophia Loren is játszott benne, és ez volt Chaplin utolsó rendezése. Ez a mozi öt évvel előzte meg A keresztapát.
 
Íme: Sophia Loren, Charlie Chaplin és Marlon Brando. Fotó: Europress Fotóügynökség
Íme: Sophia Loren, Charlie Chaplin és Marlon Brando. Fotó: Europress Fotóügynökség
 
2. Volt egy saját szigete
Igazából nem is szigetről, hanem korallzátonyról van szó Francia Polinéziában. A neve Tetiaroa, Marlon Brando 1967-ben vette meg, bár már a 1962-es Lázadás a Bountyn forgatásán kiszemelte magának. Ma itt egy ökotudatos luxushotel áll, a neve: Brando – és Marlon Brando halálának tizedik évfordulóján, július elsején nyitott ki. Így majdhogynem történelmi helyszín lett a hotel, ennek pedig el is kérik az árát: egy egyszobás villa 2500 dollárnál (572 000 Ft) kezdődik. Per éjszaka. Per fő. 
 
Jelenet a Lázadás a Bountyn című moziból.
Jelenet a Lázadás a Bountyn című moziból.
 
3. Feltaláló is volt
Brando kitalált és szabadalmaztatott egy új módszert a konga hangolására. „A dizájn városi legendaként terjedt el a latin-amerikai ütőshangszeren játszó zenészek körében” – írta az NPR. „Az egyik dobgyártó cég képviselője úgy tartotta, az ötlet praktikus, de nem valami költséghatékony.  
 
4. Volt egy háziállata. Egy mosómedve.
Nem is közönséges mosómedve volt, hanem „istenverte mosómedve” – ahogy Shelley Winters a memoárjában írta. A sajátjában Marlon Brando azt írta: „Úgy döntöttem, veszek egy csimpánzt, de mielőtt megtettem volna, az anyámtól kaptam Russellt, a fiatal mosómedvét ajándékba. Anyámnak nagyon jó képzelőereje és humorérzéke volt… Aludni nem lehetett Russell mellett, úgyhogy ritkán engedtem be az ágyba. Ha viszont party volt nálam, ő volt a fő attrakció."
 
Marlon Brando és a kis mosómedvéje. Fotó: 31media.tumblr.com
Marlon Brando és a kis mosómedvéje.
 
5. Kirúgták a katonai iskolából
Azt feltételezhetjük, Marlon Brando a balhézásra való hajlama miatt lett a Minnesota-beli Shattuck Military Academy hallgatója. Valószínűleg ugyanez a hajlama volt az oka, hogy kirúgták.
 
6. Ott volt az emelvényen Martin Luther King híres beszédénél
Később, de még aznap este, amikor Martin Luther King a híres beszédét elmondta arról, hogy van egy álma, Marlon Brando a civil jogokról tartott kerekasztal-beszélgetésen vett részt Martin Luther King szimpatizánsaival. A következő évben Brando táviratot küldött Kingnek a következőkkel: „Úgy érzem, azok, akik aktívan részt vesznek az egyenlőségért és szabadságért folytatott demonstrációban, ők korunk hősei.”
 
Marlon Brando Martin Luther King temetésén. Fotó: Europress Fotóügynökség
Marlon Brando Martin Luther King temetésén. Fotó: Europress Fotóügynökség
 
7. Egy apacs indián lányt küldött el Oscar-díjáért
Marlon Brando nem jelent meg a díjátadón, hogy átvegye a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrot, hanem egy apacs indián lányt, Sacheen Littlefeathert küldte maga helyett. Így fejezte ki tiltakozását a hollywoodi filmek indiánokkal való “bánásmódja” ellen, ami a filmekben való ábrázolásukat illeti. (Ráadásul nem sokkal azelőtt történt a Wounded Knee-incidens.) Littlefeather Marlon Brando tizenöt oldalas levelével vonult fel a színpadra, de annak felolvasására nem került sor. Az Akadémia az eset után azonnali hatállyal életbe léptette a szabályt, hogy senki nem küldhet maga helyett valaki mást beszélni a díjátadóra. Littlefeathert először lehuhogta a tömeg, aztán tapsot kapott.

 
8. Fingógéppel viccelte meg színésztársait
Igen, jól olvastad! Edward Norton  egy interjújában A szajré forgatása kapcsán elmondta: „Marlon várt, amíg Robert De Niro összeszedte magát és minden idegszálával egy feszült jelenetre koncentrált, majd beindította a gépet.” Johnny Depp is tanúja volt egyszer egy hasonló esetnek: „Olyan dolgokat tartott viccesnek, amit egy gyerek. Egyszer megkérdeztem tőle, miért pont a fingás az, ami olyan mulatságos. Azt mondta, azért, mert nyilvánvalóan antiszociális cselekvés.”
 
Edward Norton és Robert De Niro A szajré című filmben.
Edward Norton és Robert De Niro A szajré című filmben.
 
9. Öt nyelven beszélt, de a szövegeit nem írta megjegyezni
Marlon Brando furcsa szokásai közé tartozott, hogy megkérte a többi színészt, rögzítse magára az ő szövegét, hogy róluk el tudja olvasni. Másrészt viszont bárkivel el tudott beszélgetni angolul, franciául, spanyolul, olaszul és japánul.

10. Egyszer megpróbálta berángatni Christopher Walkent egy musical-revübe
Igazából kár, hogy nem lett belőle semmi.
 


Forrás: esquire.com 

Kommentek