Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • 8 sci-fi a gyerekkorunkból, ami jobb, mint a mostaniak

8 sci-fi a gyerekkorunkból, ami jobb, mint a mostaniak

2014. 07. 26. Szerző: Naomi

Egy tíz éves téglatelefon később romlik el, mint egy mostani okoskütyü. Gondoltál már arra, hogy régebben időtállóbb termékeket hoztak létre a gyártók és az alkotók? Ez a tendencia a filmek, és azon belül a sci-fi-műfaj berkeiben is megfigyelhető.

1. 2001: Űrodüsszeia
 
Méltán emlegetik az 1968-es Kubrick-filmet minden idők legjobb sci-fijeként. A vizuális effektjei még ma is lenyűgözőek – és realisztikusak. Hogy mindez hogy volt lehetséges 1966-’68-ban, nehéz elképzelni is. Ez is csak a mozi érdemeit növeli.
 
2001_űrodüsszeia_L_C
 
2. A mélység titka
 
A film 1989-ben került a mozikba: abban az időben, amikor még el sem tudunk volna képzelni olyan vizuális effektusokat, mint amelyek manapság léteznek. James Cameron műve valóságos forradalmat csinált.
 
a_mélység_titka_L_C
 
3. Alien - Nyolcadik utas: a Halál
 
Cameron filmjénél kereken tíz évvel korábbi a klasszikus alien-mozi. Nagyon megérdemelte azt az Oscart H. R. Giger (is), aki megalkotta a szuperlényt. Sajnos nemrégiben meghalt.
 
alien_nyolcadik_utas_a_halál_L_C
 
4. Szárnyas fejvadász
 
A látványeffektek technikai megoldása csak egy része az élménynek, amelyet ez a film még ma is nyújtani tud. Attól lesz egyedülálló, hogy mesterien kapcsolta össze a film történetét a látványvilágával.
 
szárnyas_fejvadász_L_C
 
5. Harmadik típusú találkozások
 
Nos, igen, Steven Spielberg is a nagy moziforradalom élharcosa volt; ő műve két évvel korábbi még az Alien-filmnél is: 1977-es. És még mindig működik, pedig a film bemutatója óta több mint három étvized telt el.
 
harmadik_típusú_találkozások_L_C
 
6. E.T. – A földönkívüli
 
Tuti, hogy még most is sírnánk az E.T. végén, pedig harminc év telt el azóta, hogy először láthattuk (Magyarországon 1983. december 22-én mutatták be). A néző teljes beszippantását a vizuális effekteken kívül a filmzenével és a hangeffektusokkal éri el: ezekben a kategóriákban Oscart is nyert a film.
 
E_T_L_C
 
7. Jurassic Park
 
Még egy film, ami Spielberg nevéhez kötődik, de hát nagyon megy ez az öregnek. Ezzel a mozival is olyan időtálló alkotást hozott létre, amit még ma is szívesebben néznénk meg, mint az egymilliomodik Transformers-filmet.
 
jurassic_park_L_C
 
8. Star Wars IV.
 
Az űrsaga negyedik része pontosan egyidős az Aliennel: 1977-ben debütált. Most már nehéz elképzelni, de ez a film alapjaiban változtatta meg az elképzelésünket arról, micsoda látványvilágot lehet festeni a mozivászonra. Az alkotók kreativitását pedig az is bizonyítja, hogy mindezt viszonylag szerény költségvetéssel oldották meg.
 
Star_Wars_A_New_Hope_L_C
 
Forrás: The Hollywood Reporter

Kommentek