Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Nemzetközi díjat nyert a szamuráj, aki ötvenezerszer halt meg

Nemzetközi díjat nyert a szamuráj, aki ötvenezerszer halt meg

2014. 08. 15. Szerző: Naomi

A 71 éves Seizo Fukumoto becslések szerint ötvenezereszer halt már meg a filmvásznon, mielőtt megkapta élete első főszerepét. Alakításával nemzetközi díjat nyert.

Seizo Fukumoto pályája során főleg csatlósokat vagy alacsonyabb rangú személyeket játszott japán szamurájfilmek százaiban. Szerepének speciális neve van: kirareyakunak hívják. Ez kardforgatót jelent, akinek egyetlen dolga: látványosan meghalni a filmben. Körülbelül ötvenezerszer csinálta már meg, amikor megkapta élete első főszerepét: az Uzumasa Limelight című, életrajzi jellegű japán moziban öregedő szamurájkaszkadőrt játszik, aki a szárnyai alá vesz egy fiatal kezdőt.
 
Seizo_Fukumoto_3_L_C
 
Az alakításáért megkapta a Fantasia International filmfesztivál díját Montreálban, a film pedig megnyerte a legjobb filmnek járó díjat, a Cheval Noir-t. Japán leghíresebb kirareyakuja alig hitt a szemének-fülének – azt mondta, el sem hiszi, hogy megnyerte a díjat, és úgy érzi, valaki csak tréfál vele. A Toei Studios Kyoto szóvivője szerint – itt forgatták a film egy részét – Fukumoto annyira alázatos volt, hogy vissza akarta utasítani a díjat. A szamurájkaszkadőr 1960 óta játszotta a kirareyakut japán filmekben és tévéshow-kban. Elmondása szerint Charlie Chaplin korai némafilmjei inspirálták a pályaválasztásban. 15 évesen kezdte karrierjét Kiotóban, mára pedig az ország legkeresettebb kirareyakuja lett, miután számos új „halálmódot” talált ki.
 
Seizo_Fukumoto_tom_cruise_az_utolsó_szammuráj_L_C
Jelenet Az utolsó szamurájból.

„Akárhányszor meghalunk, azt ügyetlenül és bénán kell tenni. Minél kevésbé elegáns, ahogy meghalunk, annál jobb valójában a jelenet.” A veterán japán koreográfus, Mitsuhiko Seike az amerikai közrádióban elmondta: még ő is Fukumotóhoz fordul, ha bajban van egy-egy harci jelenet megalkotásánál; egyrészt Fukumoto egyedülálló technikája, másrészt kifejezőképessége miatt. Fukumotóra a nyugati filmgyártás 2003-ban figyelt fel, amikor Tom Cruise Az utolsó szamuráj című filmjében alakította a kirareyakut. Az Uzumasa Limelight című film főszerepét eredetileg többször visszautasította, mondván, nem képes rá. „Őrült ötlet volt” – mondta a Wall Street Journalnak adott interjújában. „Ideges voltam, amikor forgatni kezdtünk. Korábban soha nem szegeződött rám egyszerre ennyi kamera.” Fukumoto a japán filmakadémia egy speciális díját is megnyerte 2004-ben.
 
Forrás: The Guardian
 

Kommentek