Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • 10 dolog, amivel garantálható a siker (vagy a bukás) Hollywoodban

10 dolog, amivel garantálható a siker (vagy a bukás) Hollywoodban

2014. 09. 04. Szerző: Naomi

Micsoda nyár a mozitörténelemben! A galaxis nem maradt őrizetlen, de a jövő napjai múlttá váltak, mondhatni: eljött a kihalás kora. A majmok hajnala elmúlt, és elérkezett a forradalom, a csillagainkban pedig hiba van. Ja, és Lucy megmondta a frankót. Legalább valaki erre is gondolt. Van viszont néhány Luc Bessonéval vetekedő egyetemes igazság, amelyre ez a nyár rávilágított.

1. A Marvel megállíthatatlan
 
Nem számítottunk rá, hogy a világmegmentő teknősnindzsák taszítják le A galaxis őrzőit trónjáról.
 
Rögtön az év elején kaptunk egy nyaklevest a Marveltől – „nesze nektek, így kell szuperhős-mozi csinálni” – az Amerika kapitány: A tél katonájával, amikor is be kellett jelentenünk a nagy hírt, hogy valószínűleg elkészült az eddigi legjobb Marvel-film. Nyáron viszont a stúdió saját magára kontrázott, de hatalmasat, és mozikba küldte A galaxis őrzőit, amitől aztán az egész világnak tátva maradt a szája. Mi meg újragondoltuk ezt a "legjobb Marvel"-dolgot...
 
2. Michael Bay szintén megállíthatatlan, csak ő máshogy
 
Michael Bay a Transformers 4 forgatásán Hong Kongban. Fotó: Europress Fotóügynökség
Michael Bay a Transformers 4 forgatásán Hong Kongban. Fotó: Europress Fotóügynökség
 
Hiába minden, le kellett tennünk a fegyvert – minek is szidnánk tovább a Transformers-t, ha egyszer mindenki oda van érte? Oké, elképzelhető, hogy egyeseknek fegyvert fogtak a tarkójukra, és csak ezért hagytak ott x összeget a mozipénztáraknál, de valószínűbb, hogy a lakosság nagyon is önszántából repült rá az alakváltó robotos szuperhistória negyedik részére. Úgy tűnik, Michael Bay csinálhat bármit, nem tudunk kiábrándulni belőle.
 
3. Még mindig számítanak a húzónevek…
 
Lucy Scarlett Johansson
 
Van olyan film, amire nem ülnénk be, ha Scarlett Johansson játszana benne? Vagy például mekkora eséllyel mentünk volna el a Demónára, ha nem Angelina Jolie, hanem valami no-name ZS-kategóriás színésznő a főszereplő? Költői kérdések.
 
4. … de az emberi lények nem szükséges feltételei egy sikeres mozinak…
 
tini_nindzsa_C_L_jpg
 
Alakváltó robotok, majmok, mutáns teknőcök, Godzilla… Bebizonyosodott: azok a filmek is nagy sikerre tarthatnak számot, amelyekben nem emberek a főszereplők. Lehet, hogy a Sin City 2-t  is megmenthette volna egy vicces mosómedve…?
 
5. … sőt, talán a férfi főszereplők sem…
 
Herkules
 
Minden pozitív kritika ellenére sem tudta elérni Tom Cruise, hogy az amerikaiak kígyózó sorokba rendeződve várják A holnap határára való bejutást. Dwayne Johnsonnak  sem igazán sikerült meggyőznie a lelkes mozilátogatókat arról, hogy a legújabb Herkules-feldolgozást feltétlenül látniuk kell. Az Amerika kapitány idei epizódja kétségkívül nagy sikernek örvendhet, de Chris Evans önmagában erre még nem garancia: a Snowpiercer című mozit (itthon még nem mutatták be) nem lehetett csak Chris Evansszel eladni.
 
6. …vagy csak akkor, ha kiskorúaknak is nézhető filmben komédiáznak.
 
channing_tatum_jonah_hill_22_jump_street_L_C
 
A 22 Jump Streettel és a Rossz szomszédsággal Jonah Hill és Seth Rogen tovább építették brandjüket, és még az Adam Sandler-féle Kavarás című bohóckodásnál is jobban teljesített mondjuk a Kamuzsaruk (Amerikában).
 
7. Seth Rogen újra sztár lett
 
Rose Byrne és Seth Rogen - Fotó: Universal Pictures / upimedia.com
 
Nézzük csak, mi történt Seth Rogennel az utóbbi időben: két egymást követő nyáron egy-egy low-budget-vígjáték (a Zöld Darázs és a Szeka-túra), aztán egy-egy jól sikerült filmje került a mozikba. Ha a decemberben debütáló The Interview is a várakozásoknak megfelelően teljesít, azzal már új szintre léphet.
 
8. Szeretjük a folytatásokat
 
Feláldozhatók 2. (Fotó: Europress Fotóügynökség)
 
A mozinézők többet akarnak abból, amit egyszer megkívántak: ez Hollywood legújabb igazsága. De ha folytatásokban gondolkodnak, megéri azt ígérni a nézőnek, hogy kap valami régit és emellé valami újat is. A legújabb X-Men-ben tulajdonképpen a régi és az új sztorit keverték össze. A Majmok bolygójának legfrissebb felvonása sci-fi-thrillerből egyfajta posztapokaliptikus akciófilm lett. A Transformers-ről meg már eleget beszéltünk.
 
pókember 2
 
Állításunkat a másik oldalról igazolja, hogy az Expendables 3 bukta lett, mert túl sok régit és túl kevés újat mutatott – és hasonlóan járt A csodálatos Pókember 2, amely nem tudta újszerűen elmondani a csontig rágott sztorit – ha el tudta volna, valószínűleg más lett a helyzet. Az új Sin City szintén csapnivalóra sikeredett: a második rész trailere tulajdonképpen megegyezik az elsőével – csak más arcokat látunk benne, és gagyibb alatta a zene. A fiatal közönség sem volt annyira kíváncsi a Repcsik 2-re, mint az első részre volt – a fent említett okokból kifolyólag.

9. Az amerikai stúdióknak nem a hazai bevétel az elsődleges…
 
A holnap határa
 
Na és mi van akkor, ha a negyedik Transformersszel kevesebbet kaszáltak a tengerentúlon, mint 2011-es párjával? Számít, hogy A csodálatos Pókember 2. kisebb bevételt hozott Észak-Amerikában, mint az első rész? És ha Az eljövendő múlt napjai nem volt képes felzárkózni a trilógia előző részeihez szaldó szempontjából? És ha a 2014-es Godzilla kevesebb bevételt hozott, mint az 1998-as? És mi van, ha Tom Cruise alig tudott összekaparni 100 milliót az amerikai mozizóktól? Az égvilágon semmi probléma nincs. A holnap határa (globálisan) Tom Cruise legsikeresebb filmje lett, amelyben az ezredforduló óta szerepelt. A Transformersért meg annyira oda volt Kína, hogy arra nehéz szavakat találni. A feláldozhatók 3. is a külföldi sikerben bízik, ha már az USÁ-ban megbukott.
 
10. …kivéve, ha nagyon is fontos a hazai bevétel
 
Scarlett Johansson és Chris Evans (Amerika Kapitány - A tél katonája, 2014 - Fotó: Europress Fotóügynökség)
 
A Mozi24 nem óhajt a pénzvilág bonyolult ügyeivel foglalkozni, úgy mint árfolyamok, tőzsde, infláció, satöbbi – megteszik ezt helyettünk a hozzáértők, például ők. De azért ahhoz nem kell annyira hozzáértőnek lenni, hogy tudjuk: a Kínában befizetett dollár nem azonos értékű az Amerikában fizetettel. Most pedig nagyon úgy áll a helyzet, hogy 2014 pénzügyi szempontból legjobban teljesítő két filmje egyazon stúdió gyártásában készült. Hogy melyik stúdióról van szó? Lásd: 1. pont.
 
*Cikkünk elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban tapasztalt tendenciák elemzésére épül.

Forrás: Entertainment Weekly

Kommentek