Filmek a hangulatodra szabva

A magyar filmek ünnepe lesz az idei ősz

2014. 09. 11. Szerző: Naomi

Eljött a filmtámogatási rendszer teljes szétesését átélő, de ennek ellenére kitartást tanúsító magyar filmesek és színészek ideje – na meg a nézőké. Sorban jönnek ősszel a magyar filmek – október 13 és 18 között pedig még filmhét is lesz. Hónapokra lebontva így festenek a vadiúj magyar filmek premierdátumai.

Szeptember
 
Az elsőfilmes Zomborácz Virág Utóélet című munkáját szeptember 11-től - azaz mától - láthatjuk a mozikban: a film középpontjában egy apa halála áll, aki a másvilágról szellemként kíséri fiát. A főszerepet Kristóf Márton, az apát Gálffi László játssza.
 
Az Utóélet című film egy jelenete
Az Utóélet című film egy jelenete
 
Pálfi György igen hirtelen leforgatott új nagyjátékfilmje, a Szabadesés szeptember 25-én kerül a mozikba. A Karlovy Vary-ban három díjat is bezsebelt mozi főszereplője Molnár Piroska, aki kiugrik az ablakon, túléli a zuhanást és visszaindul a lakásába – eközben pedig a szomszédok életét ismerjük meg. Pálfi szerint a film legbelső félelmeinkről szól.
 
Szabadesés  - Fotó: Vertigo Média
Szabadesés - Fotó: Vertigo Média
 
Október
 
Török Ferenc Senki szigete című filmje egy szökött menyasszony, egy taxisofőrként dolgozó lány és egy nőcsábász kosárlabdázó találkozásáról szól, Jakab Juli, Bánfalvi Eszter és Mohai Tamás főszereplésével. A film október 16-án debütál a mozikban.
 
Reisz Gábor első filmjét vitte a Karlovy Vary fesztiválra – a mozi egy fiatal diplomásról szól, akinek ugyanolyan kérdései vannak, mint általában a mai fiatal diplomásoknak. A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmet október 30-án mutatják be a mozik.
 
Jelenet Reisz Gábor filmjéből
Jelenet Reisz Gábor filmjéből
 
November
 
Az általunk csak az Új Magyar Djangoként emlegetett mozi, azaz Hajdu Szabolcs Délibáb című filmjének bemutatója november 13-án lesz.  A César-díjas Isaach De Bankolé főszereplésével forgott modern western egy afrikai futballista története, aki egy tanyán talál menedéket, amelyről kiderül: valójában rabszolgatelep. Aztán kezdődik a bosszúhadjárat.
 
délibáb mirage
Ilyen lesz a Délibáb.
 
Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmjét november 20-án mutatják be. A fekete komédia
egy félénk ápolónőnőről szól, aki azt hiszi magáról, hogy egy rókatündér, vagyis egy alakváltó japán démon. A filmben Balsai Mónika mellett Molnár Piroska, Bede Fazekas Szabolcs, Reviczky Gábor, Szabó Győző, Gubík Ági és Hajdu Steve is szerepel.
 
December
 
Ami biztos, hogy december 4-én debütál Fazekas Csaba Swing című zenés komédiája, amelyben három elkeseredett nő egy swingzenekart alapít. A főszerepeket Törőcsik Mari, Csákányi Eszter, Ónodi Eszter és Törőcsik Franciska játssza, de feltűnik Kulka János, Csuja Imre és Gáspár Tibor is.
 
swing_L_C
Fotó: Nők Lapja Café

Talán…

 
Őszre ígérték Mátyássy Áron thillere, a Week-end premierjét is – egyelőre viszont nincs meg a bemutató időpontja. Pedig nagyon várjuk! A Week-end (vagy Víkend) főszereplői, egy sikeres ügyvéd házaspár és egy építkezési vállalkozó egy bírósági felmentő ítéletet ünnepelnek a hegyekben. "Szép lassan kiderül, hogy mindenkinek vannak hátsó szándékai, emellett pedig konfliktusba kerülnek a helyiekkel is" - mesélte Mátyássy Áron. A főbb szerepekben Gryllus Dorkát, Vass Terézt, Lengyel Tamást, Simon Kornélt, Árpa Attilát, Kádas Józsefet és Papp Jánost láthatjuk.
 
 
Árpa Attila Argo 2 című filmjét az eredeti tervek szerint már be kellett volna mutatni – talán decemberben ez meg is történik. A történetben egy japán szindikátus egy adathordozó megszerzésére felbérel egy magyar társaságot, ám véletlenül éppen a Kovács Lajos által alakított Balogh Tibi "suttyó bandájára" bukkannak. A filmben Kovács Lajos mellett többek között Scherer Péter, Kulka János, Nagypál Gábor, Bánfalvy Ágnes és Andorai Péter játszik, a főcímzenét pedig a Tankcsapda írta.
 
Elvileg az év végén mutatják be Pejó Róbert Mancs című filmjét is, amelyet a világhírű magyar mentőkutya inspirált. Mancs gazdáját Trill Zsolt alakítja – a premier pontos dátumáról egyelőre nincs információ.
 
mancs_L_C
Mancs akcióban.
 
És ne feledjük: a nappalok rövidülnek, az éjszakák hosszabbodnak, hideg lesz: nincs is jobb program az őszi estékre, mint egy jó film a szélesvásznon, bíborszínű puha székbe süppedve…
 

Kommentek