Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • A hobbit-trilógia a legdrágább filmes produkció

A hobbit-trilógia a legdrágább filmes produkció

2014. 10. 22.

Peter Jackson nem spórolja ki a lekvárt a buktából: eleddig közel háromnegyed milliárd (!) dollárt tapsolt el a három Hobbit-mozira. És még nincs vége.

Az öt sereg csatája-projekt a végéhez közelít, a film mindjárt a mozikban, aminek a filmet váró rajongókon kívül jó eséllyel a produkciós cég is örül, Peter Jackson ugyanis úgy szórja a pénzt, mint egy túlpörgött lottónyertes. A Warner által a forgatások helyszínéül szolgáló Új-Zélandra benyújtott pénzügyi adatok szerint ugyanis már 745 millió dollárt, azaz nagyjából 178 milliárd forintot eltapsolt a három film elkészítésére. Meglesz a milliárd is.
 
Gandalf a film új karakterplakátján. Forrás: IMDb
Gandalf a film új karakterplakátján. Forrás: IMDb
 
A kiadások javarészt a forgatás és a digitális effektek költségeit tartalmazzák, és nem tartalmazzák az utolsó nyolc hónap produkciós kiadásait, továbbá az sem derül ki egyértelműen, hogy a trilógia utolsó részének globális marketing- és forgalmazási költségeit bekerültek-e a riportba. Szóval meglesz az az egymilliárd hamar. Csak összehasonlításképpen: a nagy előd, A Gyűrűk Ura teljes trilógiája kijött „mindössze” 281 millió dollárból.
 
Filmenként lebontva még így sem biztos, hogy megdönti a legdrágábban elkészült film rekordját, amelyet A Karib-tenger kalózai: A világ végén című része tart a maga 300 millió dolláros büdzséjével. És kerüljön bármennyibe egy film, ha a büdzsé kétszeresét visszahozza, az azért minden matematikai értelmezés szerint is nyereséges vállalkozásnak nevezhető. A Hobbit-mozik esetében márpedig elég jó a helyzet: az első két rész összesen körülbelül 1,98 milliárd dollárt hozott a konyhára. És akkor még hátra van a harmadik rész, ami már csak a nagy lezárás miatt is hatalmas érdeklődésre számíthat. A trilógia záródarabja december 18-án debütál a magyar mozikban.
 
 
 
Forrás: mti

Kommentek