Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Kulka János az Argo 2-ről: "Szeretném, ha sokat nevetnének rajta"

Kulka János az Argo 2-ről: "Szeretném, ha sokat nevetnének rajta"

2015. 04. 30. Szerző: László Pál

Utálja, ha egy nagyinterjút kimazsoláz a bulvár, nem tud japánul, és sajnos egy színházi előadástól nem fordul meg a világ. Igaz, az Argo 2-től sem fog. Nem is az a cél vele. Mazsolázhatatlanul mini interjú Kulka Jánossal.

kulka jános argo 2
Fotó: Berecz Valter

Valóban beszélsz japánul?

Nem! Persze, hogy nem! De rengeteg japán szöveget kellett megtanulnom a szerephez. Az egész munkában ez volt a legnehezebb. Mindennél nehezebb.

Néhány napja volt a Faust bemutatója a Katona József Színházban, amit Schilling Árpád rendezett. Ebben te vagy Mephistopheles. Azt gondolnám, hogy ez azért csak nagyobb feladat, mint japánul beszélni egy vígjátékban.

Azért azt fontos elmondani, hogy egy tőlem, és minden tudásomtól ennyire távol lévő nyelvet borzalmasan nehéz megtanulni. Persze szerencsére volt egy külön ember arra, hogy segítsen a kiejtésben, egy úgynevezett dialóg coach. De mivel a filmben ez a János-szán, akit alakítok, nem igazi japán, ezért szerencsére engedékenyebb volt velem. Persze az is nehezítette a dolgot, hogy elég későn készült el a végleges japán szöveg. Most olvastam, hogy amikor Catherine Zeta-Jones a Red 2-ben orosz kémet játszott, és egy napja volt arra, hogy megtanulja az orosz szöveget, sírva csapkodta a földhöz a szövegét a szállodai szobájában. Szóval láthatóan minden színészt megterhel, hogyha egy tőle és a kultúrájától ilyen távol eső közegben kell mozognia.

Robert de Niro alapfokú nyelvvizsgát tett a Keresztapa II miatt…

Na, erre pont nem volt időm.

A rendezőről az a hír járja, hogy nem egy könnyű ember. Tulajdonképpen ez a második mozifilmje. Ment minden, mint a karikacsapás?

Elképesztően felkészült volt. Kézben tartott mindent. Nem volt meghatva attól, hogy most a Kulkával forgat, és akkor nem lehet valamit megmondani. Persze voltak nehéz pillanatok, éjszakai forgatás, rohanás, vagy éppen kicsúsztunk az időből, de ez minden forgatáson így van. A közös munka mindig rendben volt. Tökéletesen ott volt a fejében az egész mozi.

Argo 2 Kulka Bicskey
Kulka János és Bicskey Lukács a filmben

És mi van a néző fejében rólad? Ha beütöm a Google-be, hogy „Kulka János interjú” akkor a következő címek kerülnek elő: Legbelül szabad vagyok, Legalább a szakmánk nem homofób, Nem sok vesztenivalóm van, Soha nem kellett bujkálnom… és a többi.

Meleg vagyok, 56 éves, de szép testet akarok - ez meg a mai egyik bulvárlap címlapja.

De ez téged hogyan érint?

Ez az eset felháborít, mert adtam egy nagyinterjút az egyik magazinnak, melyben Gyárfás Dorka kérdezett, nagyon szép anyag lett belőle, és ezt a beszélgetést egy bulvárlap így kimazsolázta. Ezt gondolta kiemelni belőle. Aztán odaírják a cikkbe, hogy hol nyilatkoztam ezt, meg, hogy meg akartak kérdezni, de nem értek el. Nagyon nem tetszik. Ami a többit illeti: egy ideje minden újságíró azt kérdezi tőlem, hogy nem félek-e tüntetésre járni. Én mindenkinek elmondom, hogy nem félek, így állandóan az a címe a velem készült beszélgetéseknek: Kulka János nem fél.

A Faustban is erős ez a szál.

Erről Schillinget kérdezd. Szerintem nagyon pontos elemzés az előadás.

És amikor a Nemzetiből átmentél a Katonába, akkor ezekre a szerepekre számítottál? Azt kaptad, amit vártál?

Sőt!

Kulka János. Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Sőt?

Attól tartottam, hogy ide nem leszek elég jó, hogy engem itt nem fognak befogadni, hogy engem itt senki nem fog szeretni, és közben ez egy nagyon befogadó, jó közösség. És hát nézd meg például a Faustot, micsoda munka van benne!

Mit jósolsz, hány előadás van benne?

Én nem is tudom, hogy életemben mikor fáradtam el így utoljára, mint ebben az előadásban. Egy ilyen bemutató után az ember mindig azt hiszi, hogy megnyílik a Petőfi Sándor utca, a síró-zokogó emberek megfogadják, hogy holnaptól jó emberek lesznek… Aztán nem így van. Persze ez nem siker vagy kudarc kérdése. Csak egyszerűen nem olyan a világ, hogy egy színházi előadástól megfordulna. De a hitem töretlen.

És az Argo 2-től megfordul?

Azt nem hiszem, de nagyon szeretném, ha sokat nevetnének rajta. Hogy a szó nemes értelmében felhőtlen szórakozást nyújtson a film.
 
 
Az Argo 2 vetítési időpontjaiért kattints ide

Kommentek