Filmek a hangulatodra szabva
  • Főoldal
  • Hírek
  • Minden a Keresztapánkról – Al Pacino porté

Minden a Keresztapánkról – Al Pacino porté

2015. 05. 26.

Al Pacino, aki a nyomorból az Oscar-díjig küzdötte fel magát, több mint ötven egész estés filmben játszott eddig, és még nem vonult vissza. Hamarosan érkezik hozzánk legújabb filmje, a Danny Collins, melyben egy kiégett zenészt alakít. De vajon milyen ember is Al Pacino?

Olasz

Szülei olasz származásúak, de ő már a new york-i Bronxban született. Pacino anyai nagyszülei a szicíliai Corleonéból vándoroltak ki Amerikába, apai ágon szintén szicíliaiak a felmenői.
 

Self-made man

Korán felfedezte, hogy mi is érdekli igazán: imádja utánozni az embereket. A hangjukat, a mozgásukat, a viselkedésüket. Pacino gyerekként színháznál kezdte, majd off-Broadway darabokban játszott. Mindeközben volt postás, szandálboltos, dolgozott szupermarketben, cipőfényesítőként, költöztetőként, újságkihordóként is. Előadói pályáját stand-up komikusként kezdte, amin saját bevallása szerint mindig meglepődnek az emberek. Hát mi is.
 

Színész, és nem filmsztár


Al Pacino pályája akkor indult, amikor Francis Ford Coppola kiharcolta magának, hogy a fiatal színész játszhassa Michael Corleone szerepét. Mindketten végigizgulták a forgatást, mert a Paramount stúdió nem repesett az örömtől, amiért egy amatőr játszik a filmjükben. De ahogy mi is tudjuk, végül mind a rendező, mint a színész számára óriási áttörést jelentett A keresztapa. Pacino évekkel később azt mondta, hogy ő nem akarja, hogy úgy nézzenek rá, mint filmsztárra. Ő színész, ez a szakmája. (Bólogatunk)Sokoldalú

Első két filmjében heroinistát alakít (Én, Natali és a Pánik a Tű parkban), később játszott biszexuális bankrablót a Kánikulai délutánban,  Shylockot A velencei kalmár adaptációjában, emigráns bűnözőt A sebhelyesarcúban, nyomozót a Szemtől szembenben és nem utolsó sorban nyugállományú vak alezredest az Egy asszony illatában, ami hét sikertelen jelölést követően meghozta Al Pacinónak az Oscar-díjat.
 

Rajongó

Al Pacino nem az a fajta ember, aki ne ismerné el mások sikerét. Colin Farrellért rajong és nem csak közeli barátjaként tartja számon, hanem generációjának legnagyobb tehetségeként is. Egyébként a Beavatásban játszottak is együtt. A legjobb színésznőnek Julie Christie-t tartja, akivel egy évben születtek. De nem csak a színészek felé fejezi ki rajongását Al Pacino: hatalmas opera-fan, ehhez kapcsolódhat az is, hogy kedvenc filmje egy musical: az Ének az esőben.
 

Mentes a botrányoktól


Al Pacino egyike azon hollywoodi színészeknek, akik sosem házasodtak meg, pedig sok szerelme volt, többek között Woody Allen exneje, Diane Keaton is. Először 49 évesen lett apa, expartnerétől, Jan Tarranttól született lánya, Julie Pacino 1989-ben. 61 éves korában ikrei születtek már szintén expartnerétől, Beverly D'Angelótól, akik hasonlóan a színész nevét viselik, Anton és Olivia Pacino. A színész igyekszik titokban tartani magánéletét, nem egy botrányhős, és utálja, ha lefotózza egy paparazzi a szeretteivel.

al pacino

Válogatós


A színész olyan szerepeket mondott vissza, hogy az ember köpni-nyelni nem tud! Képzeljük csak el, hogy milyen lenne a Csillagok háborúja, ha Al Pacino játszotta volna Han Solót! A színész arra hivatkozott, hogy nem szereti a fantasztikus filmeket, és nem értette a sztorit. Utólag persze bánja, hogy visszautasította a lehetőséget, de akkor még eléggé A keresztapa szerepében volt.  Ezen kívül nem vállalta a Kramer kontra Kramert, a Született július 4-ént, Az utolsó esélyt, és a Micsoda nőt sem. Sőt, Pacino egyszer visszautasította Coppolát is, aki őt szerette volna az Apokalipszis mostba, mondván bármit megtesz neki, de háborúba nem megy vele.

al pacino

Eltökélt

1994-ben úgy döntött, abbahagyja a dohányzást, hogy védje a hangját, pedig akkor már „csak” napi két dobozzal szívott, míg a 80-as években négy doboznyit is elfüstölt 24 óra alatt. Azóta csak alkalmanként gyújt rá egy-egy herbál cigire, de azt is igyekszik mellőzni.

al pacino

Al Pacino egyébként egy hónapja töltötte be a 75. életévét.

Kommentek